Монумент "Камбаните"Монумент „Камбаните”
Монументът "Камбаните" се намира на 14 км в източна посока от центъра на София, в подножието на Витоша. Официалното му име е Международен парк на децата от света.
Монументът е създаден по идея на Людмила Живкова. Изпълнението е на творчески колектив с ръководител: склупторът Крум Дамянов, арх. Благой Атанасов и Георги Генчев, склупторът Михаил Бенчен и инж. Антон Малеев. Строителството е осъществено за 30 денонощия от строителната бригада на Никола Павлов.


Организацията на обединените нации обявява 1979 г. за година на детето и неговите проблеми. Това малко същество, което независимо в коя част на планетата се намира и какъв цвят на кожата има, еднакво силно желае да живее в мир и добри условия, да учи и да се развива.
По този повод спонтанно възниква идеята за организиране на международна среща на деца от цял свят, която впоследствие преминава в международно движение. Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 год.

В деня на откриването, 25 август 1979 г., строителите поставят в основите на Монумента капсула с обръщение на децата към идните поколения. Думите гласят: "Деца на бъдещето, приемете нерушимия огнен зов на безсмъртието - Единство, Творчество, Красота".
През 1990 г. обаче са закрити изградените 18 чуждестранни структури "Знаме на мира". През 1999 г. Евгения Живкова - дъщерята на Людмила Живкова, възстановява асамблеята.

В центъра на парк-комплекса е разположен огромен бетонен монумент с височина 37 метра, състоящ се от 4 вертикални пилона, ориентирани според посоките на света и  спираловидна композиция от две полусфери, където са разположени част от камбаните. Около този основен монумент в кръг са поставени редица много по-малки бетонни структури, върху които са закачени камбани от различни държави (68 са поставени през 1979 година, а днес камбаните са около 100).

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар